Wat is coaching?

Het verschil tussen psychotherapie en coaching blijft tot de dag van vandaag een moeilijk vraagstuk. Doorheen de geschiedenis weet men steeds opnieuw argumenten aan te halen die het verschil tussen beide vormen aankaarten. Evengoed zijn er visies die de verschillen tussen beide werkvormen weer wat kunnen verkleinen.

Binnen mijn thuispraktijk krijgt psychotherapie vaak een plaats wanneer één of meerdere levensdomeinen onvoldoende ontwikkeld zijn. Dit kan heel breed opgevat worden:

  • op sociaal domein: angsten in het omgaan met mensen
  • op emotioneel domein: moeilijke regulatie van de innerlijke gevoelswereld
  • op cognitief domein: concentratieproblemen en mentale vermoeidheidsproblemen

Een traumatische gebeurtenis kan dit mogelijks veroorzaken, maar evengoed kan het zijn dat de persoon onvoldoende groeikansen gekend heeft op één of meerdere domeinen.

Daarnaast richten we ons vaak op coaching in het geval er reeds sprake is van een goede stabiele basis, maar de cliënt nog optimaler wenst te functioneren en/of wil werken aan psychologische groei. Er wordt een pad bewandeld dat steeds vertrekt vanuit een vraag of uitdaging. Als coach daag ik je uit om jouw vraag/uitdaging vanuit verschillende standpunten te bekijken. Via de juiste vragen word niet alleen uitgedaagd maar ook geconfronteerd en ondersteund. Het doel is jouw visie verruimen en nieuwe vaardigheden aanleren zodat je na het traject zelfstandig nieuwe situaties kan aangaan. Zo slaag je er in uw groeicapaciteiten ten volle te ontdekken en benutten.

Dit terzijde willen we, gezien de integratieve visie die binnen Praktijk Ademruimte leeft, de focus niet te fel leggen op de mogelijkse verschillen tussen therapie en coaching. De overvloed aan visies over beide werkvormen bekijken we als een verrijking: vanuit een uniek traject op maat stellen we een gevarieerd aanbod samen naargelang de noden van de persoon. Beide vormen kunnen in onze praktijk dus hun meerwaarde bieden, in mekaar overlopen of samenvloeien,… Het verschil tussen beide vormen is dus minder belangrijk dan men vaak denkt.

Onze werkwijze & prijzen
Life coaching

Meer weten over life coaching?

Wil je psychologisch beter functioneren? Maak een afspraak voor een gesprek of contacteer ons.

Maak een afspraak
psychotherapeute hulshout - Praktijk Ademruimte
Gesprekje nodig of kennismaken?